EIH2

Port of Amsterdam heeft onlangs een ‘memorandum of understanding’ getekend met het Ierse EIH2, een bedrijf dat groene waterstof gaat produceren, en met Port of Cork. Hiermee wordt er een importketen van groene waterstof naar de haven van Amsterdam gecreëerd.

Nederland kan niet voldoen aan de vraag naar groene waterstof. Net als Havenbedrijf Rotterdam, is men in Amsterdam ook druk bezig met het vinden van strategische partners in een netwerk van groene waterstof. Ierland is daarbij een potentieel interessante partner.

De Ierse overheid heeft eerder dit jaar een extra 2 GW aan wind op zee toegezegd. Die capaciteit zal worden ingezet voor de productie van groene waterstof. De groene waterstof zal worden geproduceerd door het (eveneens) Ierse EIH2.

Pearse Flynn, oprichter van EIH2, vertelt: “Ons doel bij EIH2 is om zowel Ierland als Europa te helpen bij de realisatie van hun ambitieuze energiedoelen. Het recent RePowerEU plan verviervoudigt de rol van groene waterstof in Europa. Dit vond zijn weergave in Ierland’s recent koolstofbudgetten, met een additionele twee gigawatt aan offshore wind capaciteit, specifiek voor de productie van groene waterstof. Dit partnerschap is de start van een supply chain voor groene waterstof vanuit Ierland, waar veel wind is, maar niet veel vraag naar waterstof, naar Europa, waar de situatie gespiegeld is.”

Conor Mowlds, Chief Commercial Officer van Port of Cork Company: “Bij Port of Cork Company, zien wij grote kansen voor de haven van Cork om een hub te worden voor hernieuwbare energie, wat ten goede zal komen aan het milieu, lokale bedrijven en wat zal leiden tot werkgelegenheid in de regio. Wij willen onze faciliteiten op deze strategische locatie gebruiken, in samenwerking met gelijkgestemde partners, om de ontwikkeling van kansen in hernieuwbare energie te ondersteunen.

Gert-Jan Nieuwenhuizen, Directeur Business Development Cargo van Port of Amsterdam: “Port of Amsterdam is erg blij met het ondertekenen van deze MoU met zulke waardevolle partners. Het onderstreept zowel de sterke banden tussen Ierland en onze haven en het toenemende belang van groene waterstof. Onze prioriteiten zijn het toegankelijk maken van groene waterstof voor de industriële clusters in de Metropoolregio Amsterdam en het dienen als toegangspunt voor het Europese achterland, inclusief regio’s met potentieel hoge vraag in Duitsland. De ontwikkelingen in het zuiden van Ierland en de technische bekwaamheid van Ierse partijen, betekent dat dit land goed gepositioneerd is om deze nieuwe energiebron in de toekomst te exporteren. De haven van Amsterdam biedt toegang tot marktvraag voor Ierse groene waterstof, zowel in onze eigen haven, als in de rest van Europa.”

Heb je interesse in vacatures binnen de industrie? Klik dan hier op industrie vacatures.