Port of Den Helder bespaart 9% op energie-inkoop en 29% op ODE-belasting

Port of Den Helder bespaart 9% op energie-inkoop en 29% op ODE-belasting

Port of Den Helder realiseerde forse energiebesparingen en bespaart over 2021 daarmee 9% op de energie-inkoop en een spectaculaire 29% op de Opslag Duurzame Energie (ODE) belasting. 

Port of Den Helder is een zelfstandig opererend havenbedrijf dat veelal actief is op het gebied van offshore energiewinning en energie-opwekking. Samen met ENGIE ging het havenbedrijf een verduurzamingstraject aan om te voldoen aan de klimaat-eisen en klaar te zijn voor een groene toekomst.

Het eerste doel van het ingezette verduurzamingstraject was het realiseren van de inkoop van 100% groene stroom. Door slim om te gaan met de inkoop van de energie, en de daarbij horende belastingen, wist het havenbedrijf al voor dit jaar 9% goedkoper uit te zijn met betrekking tot de energie-inkoop. En door de inkoop van groene energie, daalde de kosten van de ODE-belasting met bijna eenderde.

Een volgend actiepunt wordt op korte termijn uitgevoerd: het aanleggen van negentien ‘walstroominstallaties’. Met deze installaties kunnen schepen die voor anker liggen voortaan gebruikmaken van ‘walstroom’ en hoeven ze hun eigen motoren niet meer in te schakelen voor hun energievoorziening. De nieuwe voorzieningen leiden niet alleen tot een lagere CO2-uitstoot, maar ook tot minder geluidsoverlast en fijnstofuitstoot voor de directe omwonenden.

Ook de introductie van waterstof staat op de agenda. Het plan is om lokaal waterstof te gaan produceren en in te gaan zetten voor zowel wegverkeer als het maritieme verkeer. Zowel de productie van duurzame energie uit zon, als de productie van waterstof in een elektrolyser moeten in Den Helder gaan plaatsvinden.

Meer industrie nieuws lezen?