FME

Sabic kreeg miljoenen aan subsidie om zich in Sittard te vestigen

Chemieconcern Sabic kreeg in 2003 ruim 5 miljoen euro aan subsidie om haar Europese hoofdkantoor in Sittard te vestigen. Dat blijkt uit raadstukken van de gemeente Sittard-Geleen.

Het Saoedische chemieconcern Sabic kreeg van de gemeente Sittard-Geleen 4,2 miljoen euro en van de provincie Limburg 1 miljoen euro om te voorkomen dat het bedrijf haar Europese hoofdkantoor elders zou vestigen.

Begin jaren 2000 wilde Sabic haar Europese hoofdkantoor in Nederland vestigen. Het bedrijf meende echter dat de Nederlandse staat moest bijdragen aan de bouw van dat nieuwe kantoor. De staat bleek echter niet van plan om er de gevraagde 35 tot 40 miljoen euro in te steken. Sabic meende in Duitsland of Zwitserland wel aanspraak te kunnen maken op subsidie voor de bouw. Daarop besloot de gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg om alsnog te portemonnee te trekken voor het project.

De voorwaarde voor de verstrekte 5,2 miljoen euro was dat het bedrijf er minimaal 15 jaar lang haar hoofdkantoor zou aanhouden. Het kantoor werd in 2006 geopend en de 15 jaar zijn daarmee ruim verstreken. Interessant is dat vorige week bekend werd dat Sabic wellicht plannen heeft om 170 medewerkers (van de in totaal 430) te laten verhuizen naar Amsterdam. Ook werd recent bekend dat Sabic twee van de grote naftakrakers op Chemelot in 2024 wil gaan sluiten.