windenergie SABIC
Foto: Windpark Fryslan)

SABIC heeft een langlopende overeenkomst gesloten voor de levering van windenergie uit Friesland. Het gaat jaarlijks om 300 GWh afkomstig uit het nieuwe windmolenpark Fryslân op het IJsselmeer, goed voor 30 procent van de jaarlijkse stroombehoefte van SABIC in Geleen. Hierdoor kan het chemiebedrijf zijn indirecte CO2-uitstoot met 120.000 MT verminderen. Dit is vergelijkbaar met het emissiereductiepotentieel van 3 miljoen bomen.

De levering van de duurzame energie is op 1 januari 2022 van start gegaan. De overeenkomst is volgens SABIC een nieuwe, belangrijke ontwikkeling in zijn wereldwijde strategie voor CO2-neutraliteit. Het chemiebedrijf is momenteel ook bezig om voor andere de andere Europese locaties groene energie in kopen, laat de woordvoerster van SABIC in Bergen op Zoom weten. Volgens het CBS stootte het chemiebedrijf in Bergen op Zoom in 2018 195 kton CO2 uit.

Duurzame energiebronnen

SABIC maakte de wereldwijde strategie vorig jaar bekend. Duurzame energiebronnen zijn een essentiële factor in SABIC’s streven om alle activiteiten die onder controle van het bedrijf plaatsvinden, in 2050 koolstofneutraal uit te voeren, stelt het chemiebedrijf.

“Deze nieuwe overeenkomst brengt ons dichter bij het realiseren van onze ambitie om in 2025 een mix van 4GW aan wind- en zonne-energie te hebben geïnstalleerd voor alle sites wereldwijd, oplopend tot 12GW in 2030”, zegt Frank Kuijpers, General Manager Corporate Sustainability bij SABIC. “Zo zal onze chemische fabriek in het Spaanse Cartagena tegen 2024 de eerste ter wereld van deze omvang zijn, die voor 100% op duurzame energie draait. Wij evalueren voortdurend nieuwe initiatieven en technologieën voor de implementatie van duurzame energie in onze wereldwijde activiteiten.”

Advanced recycling

Deze aankondiging volgt op een andere belangrijke ontwikkeling binnen SABIC in Geleen. Begin vorig jaar startte het bedrijf met de bouw van een commerciële installatie voor advanced recycling. SABIC en Plastic Energy gaan op grote schaal gecertificeerde circulaire polymeren vanuit gebruikt plastic produceren. De installatie gaat in de tweede helft van 2022 in bedrijf. Het project wordt gerealiseerd vanuit de 50-50 joint venture, dat de naam SPEAR (SABIC Plastic Energy Advanced Recycling BV) draagt. Het project wordt uitgevoerd met een Topsector Energie Subsidie van het Ministerie van Economische Zaken in Nederland.

Volledige circulariteit

General Manager Site Geleen John Bruijnooge stelt in een reactie op deze twee ontwikkelingen: “In de chemische industrie draait duurzaamheid om het bereiken van volledige circulariteit. In combinatie met onze nieuwe advanced recycling installatie, die op dit moment in aanbouw is, draagt deze overeenkomst bij aan het verder verduurzamen van onze productieprocessen en producten.”