Het Arnhemse bedrijf Save Plastics heeft een overeenkomst gesloten met de gemeente Almere om afvalplastics te gaan recyclen. Normaal gesproken wordt vijftig procent van het plasticafval verbrand. “En dat is zonde” zegt directeur/eigenaar Bram Peters. Het is de bedoeling dat over enige tijd een fabriek wordt neergezet in Almere die van het afvalplastic producten maakt die geschikt zijn voor de bouw van woningen en de inrichting van de buitenruimte. Momenteel worden die producten al gemaakt in een fabriek in Duitsland van Save Plastics en worden ze toegepast in tien bouwpilots in Almere en de provincie Flevoland. De stad kan zo beoordelen of Save Plastics structureel ingezet kan worden.

Save Plastics bestaat al dertig jaar. Het bedrijf won vorig jaar een tender die door de gemeente Almere was uitgeschreven. Het resultaat is dat het bedrijf al het afvalplastic krijgt aangeboden. Wel is er een overeenkomst gesloten dat Almere de bouwproducten koopt van Save Plastics, conform de marktwaarde. “We hebben als mantra local recycling”, zegt Peters. ”Nu nog worden die producten gemaakt in Duitsland door verhitting en het persen van het plastic, maar in de nabije toekomst moet dat in Almere gebeuren.” 

“We werken vooral met mix plastics”, legt Peters uit. “Dat is het laatste restje plastics dat normaal gesproken niet te recyclen valt. Meestal wordt dat verbrand. Wij hebben een uniek concept waardoor al het plastic te recyclen valt.” In de regel wordt van het plastic straatmeubilair gemaakt, maar ook lantaarnpalen en paaltjes. “Nieuw is dat van het materiaal planken en bouwpanelen worden gemaakt. Ook zijn er plannen om dakpannen van het afvalplastic te maken.”