Shell Moerdijk moderniseert de zestien oudste fornuizen van de kraakinstallatie, waarna er acht overblijven. Door deze investering dalen het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien leveren de werkzaamheden tussen 2022 en 2025 honderden banen extra op voor de regio. Shell schakelt voor het ‘honderden miljoenen’ kostende mammoetproject veel lokale en regionale aannemers in.

De fornuizen zijn een essentieel onderdeel van de chemie-installatie in Moerdijk, de zogeheten Moerdijk Lower Olefins-fabriek (MLO). In deze kraakinstallatie worden grotere en kleinere molecuulketens geknipt en van elkaar gescheiden. De basischemicaliën die de fabriek maakt, zijn terug te vinden in ontelbare (eind)producten zoals bijvoorbeeld lichtgewicht plastics, zepen, isolatiemateriaal, ontsmettingsmaterialen, matrassen, fietsbanden en sportschoenen.

Krachtbron voor kraakproces

De in 1972 gebouwde fornuizen vormen de krachtbron voor het kraakproces. De zestien oudste fornuizen zullen gefaseerd worden gemoderniseerd en vervangen door acht nieuwe, die gezamenlijk dezelfde capaciteit hebben als de voorgangers. Het aantal schoorstenen van het complex zal door ‘project Skyline’ dalen van twintig naar twaalf.

De nieuwe fornuizen komen in modules met schepen naar Moerdijk. Daar worden zij fornuis voor fornuis in elkaar gezet. General manager Richard Zwinkels van het Moerdijkse chemiecomplex, een van de grootste van Europa, in BNDeStem: “,,We zijn er blij mee dat we dit aan de regio kunnen bieden, zeker in deze moeilijke economische periode.”

Shell heeft voor de werkzaamheden honderden extra lassers, metselaars, elektriciens en andere technici nodig. Door de gefaseerde aanpak kan de fabriek tijdens de verbouwing gewoon blijven draaien. Naar verwachting zal de verbouwing in 2025 kunnen worden afgerond.

Daling energieverbruik

De nieuwe fornuizen van de MLO zijn een stuk efficiënter dan de oude. Als gevolg daarvan daalt het energieverbruik van het chemiecomplex aan het Hollandsch Diep aanzienlijk. Minder energieverbruik betekent ook een forse daling van de uitstoot van CO2 en andere gassen zoals zwavel, stikstof en fijnstof. Shell Moerdijk verlaagt de CO2-uitstoot met naar verwachting 10 procent. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 50.000 personenauto’s.

“Dit is echt een grote stap in de energietransitie van het bedrijf én de regio”, zegt de general manager in BNDeStem. Zwinkels is om meer redenen heel blij dat de Shell-groep het gigaproject op Moerdijk heeft goedgekeurd: ,,Dit doe je namelijk niet voor vijf jaar. Zo’n enorme investering is een signaal dat we op Moerdijk zitten voor de lange termijn.”

Minder vraag door corona

Zo vanzelfsprekend is de miljoeneninvestering op dit moment bovendien niet, zegt de general manager: ,,Door corona is er wereldwijd een vermindering van de vraag. De Duitse automobielindustrie is bijvoorbeeld een grote afnemer van ons. Die heeft drie maanden stilgelegen. We sabbelen nu even op een heel droog stokje. In zekere zin investeren we tegen de stroom in.”

De vernieuwing van de fornuizen past in het streven van het door Shell gesteunde Nederlandse Klimaatakkoord om de uitstoot in 2030 met 49 procent te verlagen. De investering is een van de stappen in de energietransitie, maar zeker niet de enige. Op Shell Moerdijk staat al een zonnepark van 27 MW piekvermogen en is een grote stoomcompressor sinds vorig jaar elektrisch aangedreven, waarmee veel CO2-uitstoot wordt vermeden. Kijkend naar de toekomst, werkt Shell aan verdere elektrificatie van de installaties en circulaire inrichting van de bedrijfsvoering.