Ook op Chemelot wordt er gewerkt aan een meer ‘connected’ industrie, maar vooral bij een industrieel cluster waar diverse grote bedrijven in zijn vertegenwoordigd, is dat niet heel eenvoudig. Het Smart Manufacturing Infrastructure project moet daar verandering in gaan brengen.

Het SMI-project bestaat uit twee delen: het eerste deel van het project bestaat uit het implementeren van slimme verlichting en ten tweede het koppelen van die verlichting aan diverse sensoren op het reeds aangelegde smart lightning netwerk. En zo wordt een nieuwe verlichtingsnetwerk een vehikel voor een (uiteindelijk) meer connected site.

De lampen, 16.000 stuks, zijn inmiddels geïnstalleerd. “Alle lampen bij elkaar vormen straks een draadloos netwerk, dat communiceert met een centrale server. Hierdoor kunnen we de verlichting op afstand bedienen. In de volgende fase koppelen we een 2.0-versie van de lampen aan geavanceerde sensoren en software. Daarmee leggen we de basis voor de volgende efficiencyslag: Smart Manufacturing Infrastructure”, vertelt projectleider Ron van Dijk van Sitech.

Volgens Sitech Services Director Innovation Richard Schouten kan er met dit netwerk aan de ‘predictive maintenance droom’ worden gewerkt. En zo kan nieuwe verlichting soms het traject naar een heel nieuwe manier van werken inleiden.