Bij Wildeman Storage & Logistics, een op- en overslagbedrijf gevestigd op Chemiepark Delfzijl, wordt een nieuw systeem getest waarbij containers met behulp van slim systeem worden gescand.

Op het terrein van Wildeman S&L staan gemiddeld zo’n 600 containers opgeslagen. Een deel van die containers is gevuld met gevaarlijke stoffen. De containers hebben allemaal een uniek nummer en aan de hand van dat nummer kan een camerasysteem, gecombineerd met slimme software, de containers scannen terwijl de vrachtwagen langs rijdt.

Oogje in het zeil

Het nieuwe systeem registreert niet alleen welke containers er binnen komen en vertrekken, maar houdt ook een extra oogje in het zeil. Jos Wildeman legt uit: “Het systeem kan tevens zien of de afsluiter open of dicht staat en of het mangat goed gesloten is. Normaliter controleert een persoon of dat goed is gedaan, maar het camerasysteem vormt daarbij een extra controle.”

Het is niet de bedoeling dat het nieuwe systeem personeel gaat vervangen. Wildeman: “De regelgeving rondom gevaarlijke stoffen wordt steeds strenger en met dit systeem reduceren we de kans naar dat er iets fout gaat naar bijna nul. Het is dus een extra zekerheid die we inbouwen.”

Aansprakelijkheid

Ook interessant is dat het systeem schade aan de containers kan detecteren. “Daarmee weten we dus bij binnenkomst van een container of en hoeveel schade er aan zit. Dat voorkomt een hoop gedoe met aansprakelijkheid.”

Wildeman S&L ontwikkelde het systeem in huis, samen met een andere partij. “We denken dat dit systeem interessant is voor andere bedrijven in de procesindustrie”, meent Wildeman. “We gaan het, na uitontwikkeling dan ook aanbieden aan geïnteresseerden.”