AkzoNobel is opnieuw in het nieuws. Ditmaal niet vanwege een vijandige overname, maar vanwege fusiegesprekken die gaande zijn met Axalta Coating Systems, een Amerikaans bedrijf.

Afgelopen vrijdag werd door AkzoNobel bevestigd dat de gesprekken inderdaad gaande zijn. “De bedoeling is om een ‘leidend, wereldwijd opererende verf- en coatingsonderneming te creëren’. De bedrijven noemen het nadrukkelijk geen overname en spreken van een ‘fusie van gelijken’.” zo schrijft NOS.

Axalta is een fors kleinere partij dan AkzoNobel. Het Amerikaanse bedrijf heeft een beurswaarde van 7 miljard euro, een omzet van 3,5 miljard euro en 12.000 mensen in dienst. AkzoNobel vertegenwoordigd een beurswaarde van 19,6 miljard euro, heeft een omzet van 9,5 miljard euro en heeft 34.000 mensen op de loonlijst staan.

Eerder dit jaar was AkzoNobel regelmatig in het nieuws vanwege de vijandige overname door PPG. Na drie pogingen staakten de Amerikanen hun poging. In het regeerakkoord zijn afspraken opgenomen die vijandige overnames moeilijker moeten maken.