Antwerp@C gaat voor gezamenlijke CO2-infrastructuur

Zeven bedrijven in de Antwerpse haven gaan in een consortium voor een CO2-reductie van 50% in 2030 door een gemeenschappelijke Co2-infrastructuur te realiseren. Eind van dit jaar wordt de – investerings – knoop doorgehakt.

Zeven bedrijven die vertegenwoordigd zijn in de Antwerpse haven beslissen eind dit jaar of er zal worden geïnvesteerd in een gemeenschappelijke CO2- infrastructuur. Port of Antwerp, INEOS, Fluxys, TotalEnergies, ExxonMobil, BASF, Borealis en Air Liquide willen een significante bijdrage aan de klimaatdoelen leveren door uit hun processen CO2 af te vangen en op te slaan in offshore opslagplekken. Na verloop van tijd kan deze CO2 weer worden ingezet als grondstof bij nieuwe processen.

Vorig jaar werd een haalbaarheidsstudie afgerond, waaruit bleek dat het plan technisch haalbaar is. Op zowel de linker- als rechteroever van de Schelde moet een Co2-backbone komen. Daarnaast komt er een liquefactie-unit waarin de CO2 vloeibaar wordt gemaakt en tijdelijk kan worden opgeslagen. Verder transport wordt vervolgens mogelijk gemaakt van – nog aan te leggen – maritieme laadfaciliteiten.

Binnenkort wordt duidelijk om hoeveel Co2 het precies gaat. Daartoe hebben Pipelink, Air Liquide en Fluxys een ‘Open Season’ opgezet, waarmee de vraag naar de Co2-faciliteiten in kaart kan worden gebracht. Alle bedrijven in het Antwerpse havengebied kunnen in dit ‘Open Season’ aangeven of ze – en voor hoeveel- interesse hebben in de Co2- faciliteiten.

Foto: Wikimedia Commons