Shell en Bilfinger bouwen CO2-afvang pilot plant

Op het terrein van de BMC-energiecentrale in Moerdijk gaan Shell en Bilfinger een pilot plant bouwen waarin een nieuwe techniek om CO2 af te vangen wordt uitgeprobeerd. Medio 2024 zou deze plant zo’n 150 ton CO2 per dag moeten kunnen afvangen.

In de pilotplant wordt gebruik gemaakt van een nieuwe techniek die ‘Solid Sorbent Technology’ wordt genoemd. Bij deze techniek wordt er, zoals de naam al verklapt, gebruik gemaakt van een vast adsorptiemiddel om CO2 te scheiden van de rookgassen. Volgens Shell is deze techniek zo’n 25 procent goedkoper dan technieken waarbij er met vloeibare adsorptiemiddelen wordt gewerkt.

De techniek is al bewezen in de praktijk: in een Oostenrijkse biomassacentrale blijkt zo’n 90% van de rookgassen geschikt te zijn om de CO2 er uit af te vangen. De CO2 die uit het proces rolt heeft daarnaast ook nog eens een zuiverheid van zo’n 95%. Met een dergelijke zuiverheid is de CO2 geschikt om in de glastuinbouw te worden ingezet of te worden opgeslagen in lege gasvelden.

Met de pilotplant bij BMC moeten de werking en de lagere kosten worden aangetoond. Daarna volgt de opschaling. De complete realisatie van de pilotplant, van ontwerp tot en met onderhoud, worden door Shell en Bilfinger samen uitgevoerd.