(v.l.n.r) Henk Emmens (SNN), Patrick Brouns (Gedeputeerde van Economische Zaken van de provincie Groningen), Tom van Aken (CEO Avantium), Cas König (Groningen Seaports) en Johan Visser (Nouryon).

Avantium opent in de tweede helft van 2019 een nieuwe proeffabriek op het Chemie Park Delfzijl. Deze proeffabriek krijgt een capaciteit van ongeveer 10 ton mono-ethyleenglycol (MEG) op plantaardige basis. Dit is volgens Avantium een belangrijke stap in het commercialiseren van de productie van groene MEG als fossielvrije grondstof voor producten, zoals plastic materialen en textiel.

Het is de tweede proeffabriek van Avantium in Delfzijl. Het chemiebedrijf opende hier vorig jaar een proeffabriek met een capaciteit van 20 ton voor de productie van suikers uit houtsnippers. Wanneer alles volgens plan verloopt, komt er binnen enkele jaren een bioraffinaderij met een capaciteit van 130.000 ton.

Europese subsidie
Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) draagt met twee miljoen euro bij aan de bouw van deze fabriek. Hiermee kan Avantium de innovatie versnellen in de zoektocht naar een koolstofarme economie. Het chemiebedrijf zet met de Mekong-technologie hernieuwbare suikers en groene waterstof met behulp van een katalysator om in biologische mono-ethyleenglycool (MEG).

Belangrijke component
MEG is een belangrijke component van plastics, zoals PET en PEF, die vooral worden gebruikt in verpakkingen, vezels en garen (voor kleding), en antivriestoepassingen. De wereldwijde markt voor MEG, ongeveer 28 miljoen ton, groeit jaarlijks met meer dan 1 miljoen ton. De huidige productiemethoden gebruiken bijna allemaal fossiele grondstoffen (kolen, gas, nafta).

Wereldwijde schaalvergroting
Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium, is erg blij met de technologische vooruitgang van Mekong. “Met MEG kunnen we alledaagse verpakkingen en textiel omzetten in plantaardige producten. Het Chemie Park Delfzijl is een prima locatie voor de verdere ontwikkeling van onze technologie. De regio ondersteunt duurzame technologieën en beschikt over hoog opgeleide en toegewijde arbeidskrachten. Cruciaal voor de commercialisatie en wereldwijde schaaldvergroting van Mekong.”

Duurzaam chemiecluster
Patrick Brouns, Gedeputeerde van Economische Zaken van de provincie Groningen, is verheugd dat Avantium opnieuw Chemie Park Delfzijl heeft gekozen voor de nieuwe fabriek: “Avantium brengt innovatie, hernieuwbare chemie en werkgelegenheid naar de regio. Zoals geformuleerd in onze Chemport Europe-ambitie, willen we Chemie Park Delfzijl ontwikkelen tot een van de meest duurzame chemische clusters in Europa in 2030

Lees hier het persbericht