Chemours voor de rechter gesleept door 4 gemeentes

Chemours voor de rechter gesleept door 4 gemeentes

Chemours-Dupont in Dordrecht wordt door vier gemeentes voor de rechter gesleept. De gemeentes Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht spannen een civielerechterlijke procedure aan tegen het chemieconcern omdat het bedrijf de gevaren van het lozen van de PFAS en GenX zou hebben verzwegen.

De gemeentes Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben Chemours in Dordrecht een dagvaarding gestuurd waarmee de start wordt gemaakt met een civielrechtelijke procedure. Het gaat om de lozing van het kankerverwekkende PFAS en GenX dat bij de productie van teflon vrijkomt.

Tot 2012 werd er bij Chemours gewerkt met PFAS en in de periode er na met GenX. De afgelopen tien jaar was Chemours met enige regelmaat in het nieuws over GenX. Omwonenden en (oud) werknemers maakten zich meer zorgen over de gevolgende van de stoffen, naarmate er meer gegevens boven water kwamen.

Verzwaard

De eisen met betrekking tot de lozing van GenX werden de afgelopen tijd door de Provincie keer op keer verzwaard. In 2017 mocht het bedrijf nog jaarlijks 600 kilo via de lucht uitstoten en 1200 kilo op het water. In 2021 is dat nog 3,2 kilo per lucht en 12 kilo op het water.

Verantwoordelijkheid

De eis in de nieuwe civielrechtelijke zaak gaat echter niet over de lozingseisen, maar over de verantwoordelijkheid van het bedrijf, dat boven de voorschriften uit zou moeten stijgen. De gemeentes schrijven: “De verantwoordelijkheid van een bedrijf blijft niet beperkt tot de voorschriften in een vergunning. Dit geldt temeer als binnen het bedrijf veel meer kennis aanwezig is van (het effect van) deze stoffen dan kenbaar is gemaakt door dit bedrijf.

Volgens de gemeentes was Chemours op de hoogte van de schadelijke gevolgen van PFAS en GenX. “Toch hebben zij daarvoor niet gewaarschuwd en dit onvoldoende aangegeven bij onder andere het aanvragen van vergunningen”, schrijven de gemeentes. “Ook hebben Chemours/DuPont, ondanks deze kennis, te weinig gedaan om de gevolgen van de uitstoot te voorkomen.”

Lees hier meer over Chemours op Process Control.

Lees hier het uitgebreidere verhaal op Waterforum