DSM blijft in Limburg, maar ziet af van subsidies

DSM blijft in Limburg, maar ziet af van subsidies

DSM verhuist in over enkele jaren naar de Limburgse hoofdstad Maastricht, maar ziet af van subsidies die door de provincie en gemeente op tafel waren gelegd om het nieuwe gebouw te verduurzamen.

Wie deze zomer op vakantie was, heeft zeer waarschijnlijk de rel rondom DSM in Limburg gemist. Want als er nieuws kwam uit Limburg, ging het over de overstromingen.

Het huidige hoofdkantoor van DSM in Heerlen is te groot geworden voor het bedrijf, onder andere omdat er meer thuisgewerkt wordt. Bovendien vindt DSM het hoofdkantoor niet meer voldoen aan de moderne standaarden met betrekking tot duurzaamheid.

Niet blij

De lokale bevolking Heerlen was echter niet blij met de verhuisplannen. Het huidige hoofdkantoor is zo’n beetje het laatste wat nog herinnert aan de ‘oude DSM tijd’, toen het nog vooral om de mijnbouw ging. DSM zelf oriënteerde zich zelfs op locaties buiten Limburg, namelijk de Zuidas in Amsterdam en mogelijk zelfs in het buitenland, te weten Zwitserland.

3,5 miljoen

Het nieuwe hoofdkantoor van DSM zou echter in Maastricht komen: in een oude ambachtsschool en bioscoop. Na een verbouwing zou het kantoor in 2023 gereed moeten zijn. De rel ontstond toen bleek dat er 3,5 miljoen euro beschikbaar was gesteld door de Provincie Limburg en gemeente Maastricht om het nieuwe gebouw te verduurzamen. Criticaster zagen de subsidie als een handige manier van de gemeente en provincie om het bedrijf in Limburg te houden.

Trots

Maar nu ziet het bedrijf dus af van de subsidie. Een van de twee directeuren van het bedrijf, Dimitri de Vreeze laat in een schriftelijke verklaring weten: “Er is veel commotie ontstaan rondom deze berichtgeving wat ik begrijp en betreur. Ook omdat ik me samen met mijn co-CEO Geraldine Matchett persoonlijk sterk heb ingezet om DSM in Limburg te houden. Ik werk nu 30 jaar bij DSM en ben trots op DSM met haar wortels in Limburg. Daarom was ik zo ook verheugd dat we konden aankondigen dat we het hoofdkantoor in Maastricht gaan bouwen en zo in de regio Zuid-Limburg blijven. We blijven bij dat besluit, maar hebben besloten om af te zien van de aangeboden subsidies.”

 

Meer industrie nieuws