DSM heeft last van inflatie door langdurige contracten

Ook DSM heeft te maken met hogere kosten voor energie en grondstoffen. Door langetermijncontracten kan het concern de hogere kosten niet doorberekenen naar de klant. Het gevolg is dat de winstmarges dalen.

DSM noteerde bij de halfjaarcijfers een ietwat hogere omzet (4,1 miljard euro), maar ook een lagere winstmarge. Die viel anderhalf procentpunt lager uit dan het jaar er voor. De koers van DSM daalde na het bekendmaken van de cijfers met 3,5 procent.

NRC sprak vorige week met co-bestuursvoorzitter Dimitri de Vreeze van DSM over de cijfers. Volgens De Vreeze zit de daling van de winstmarge hem vooral in de hogere prijzen voor grondstoffen: die stegen met meer dan elf procent. DSM kan die prijsstijging niet altijd doorberekenen naar de klant. Vooral bij voeding worden met de klant contracten van één tot twee jaar afgesproken. Bij een deel van deze contracten kan DSM de prijzen pas in de loop van dit jaar aanpassen.

Ook de toelevering van grondstoffen is nog steeds problematisch. Zo werd eerder dit jaar een fabriek in Schotland, waar vitamine C wordt geproduceerd, stilgelegd omdat de nodige grondstoffen niet konden worden geleverd.

De tak die additieven voor diervoeding produceert noteerde betere cijfers. Volgens De Vreeze zijn de contracten in die sector korter dan die bij de menselijke foodbranche. Prijsstijgingen kunnen daardoor makkelijker en sneller worden verrekend naar de klanten.