Trouw
Bron: Unsplash industrie nieuws foto

Gelderland wil industrie uitkopen om stikstofprobleem

De provincie Gelderland wil om het stikstofprobleem aan te pakken niet alleen veehouders uitkopen, maar ook industriële ondernemingen. Het gaat daarbij om vrijwillige uitkoop. 

Volgens de provincie Gelderland is verduurzaming van de landbouw en de industrie nodig om het stikstofprobleem te lijf te gaan. In Gelderland zijn op dit moment 380 PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof). Volgens de minister kunnen deze bedrijven nog steeds aanspraak maken op een vergunning, maar in de praktijk verlopen de trajecten moeizaam.

Door agrarische en industriële bedrijven uit te kopen, zou er weer ruimte ontstaan in de Gelderse stikstofbank voor de bedrijven die een vergunning nodig hebben. Bovendien krijgen de bedrijven die een vergunning nodig hebben daarmee meer duidelijkheid. Maar daar is ruim een half miljard euro voor nodig en daarvoor klopt de provincie aan bij het rijk. Zou het rijk daarmee over de brug komen, kunnen de maatregelen binnen twee jaar zijn gerealiseerd.

Het voorstel voor de uitkoop is gestuurd naar VVD- minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal. De provincie hoopt met het voorstel de aanpak van het stikstofprobleem te kunnen versnellen, maar doet ook een beroep op de minister om snel over de brug te komen. Volgens de provincie is ‘de tijd van praten voorbij’.