Binnen twee uur waren fornuizen geplaatst (foto: Shell).

Een grote Mammoet ringkraan zette begin februari in twee uur het bovenste deel van Skyline fornuizen 5 en 6 in op de kraakinstallatie van Shell in Moerdijk. Het zogeheten fan platform biedt plaats aan de rookgasventilatoren. De twee vormen het eerste fornuizen-‘paar’ dat binnen het Skyline project wordt omgebouwd zodat het energiezuiniger en met minder CO2-uitstoot zijn werk kan doen.

Shell moderniseert in fasen de zestien oudste fornuizen van de Moerdijkse kraakinstallatie ] en vervangt deze door acht nieuwe. Gezamenlijk hebben zij dezelfde capaciteit als de voorgangers. De grote, nieuwe onderdelen voor het Skyline project kwamen eind oktober 2022 over zee aan. Vervolgens gingen deze grote stukken naar de kraakinstallatie én begonnen de eerste hijsactiviteiten om deze ‘puzzelstukken’ op hun plek te hijsen.

1400 ton

Een nieuw fornuizenpaar bestaat uit zestien delen waarvan de zwaarste zo’n 230 ton weegt. Elk paar weegt, eenmaal compleet, meer dan 1400 ton – ofwel ruim 230 Afrikaanse olifanten. Als de delen erin zijn getild, bouwen de medewerkers ter plekke de nieuwe delen aan de bestaande installaties. Voor het overgrote deel van het Skyline project is gekozen voor modulaire bouw in het buitenland. Hierdoor konden er één tot anderhalf miljoen directe manuren buiten Moerdijk plaatsvinden.

(Semi)nieuw

Elk (semi)nieuw fornuis beschikt, vergeleken met het oude fornuis, straks over dubbele capaciteit. De zogeheten vuurhaard van het oude fornuis wordt hergebruikt zodat het geen volledige nieuwbouw is. De totale krakercapaciteit verandert niet. De nieuwe fornuizen kunnen eenmaal in gebruik ook andere grondstoffen gebruiken, zoals Hydrowax en pyrolyse-olie uit gerecycled plastic. Als alles volgens planning verloopt, vindt de opstart van de eerste aangepaste fornuizen rond april 2023 plaats.