Nederland wil totaalverbod op PFAS, Chemours vindt definitie te ruim
Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven wil een Europees verbod op alle PFAS-stoffen. Samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen wil Nederland dat de productie van dergelijke stoffen sterk beperkt wordt. Dat zou betekenen dat in 2025 een groot deel van de productie bij Chemours stil komt te liggen.
Er zijn weer nieuwe ontwikkelingen rondom Chemours in Dordrecht. Nadat begin dit jaar de gemeentes Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden Chemours en DuPont voor de rechter daagden om te eisen dat de rechter vast zou stellen dat de chemiebedrijven in strijd met de wet hebben gehandeld met de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen, wil de Nederlandse overheid op Europees niveau de productie van PFAS-achtige stoffen sterk beperken.
Niet eten
Vanaf 2025 zou de productie van PFAS-achtige stoffen sterk beperkt moeten worden, als het aan de staatssecretaris ligt. Maar eerst wordt de uitslag van een aantal lopende onderzoeken afgewacht. Zo wordt er bijvoorbeeld sinds juli van dit jaar onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFOA en GenX in en rond moestuinen die binnen een straal van een kilometer van Chemours liggen. Er worden monsters genomen van groenten en fruit, regenwater, slootwater en de bodem. Een maand daarvoor nog adviseerde het RIVM om groenten en fruit uit moestuinen dichtbij (1 tot 4 kilometer) de fabriek niet te eten.
Onlangs is er een nieuw onderzoek gestart waarbij ruim 700 monsters worden genomen van 23 verschillende gewassen uit de moestuinen. Dankzij nieuwe analysetechnieken kunnen nu ook lagere concentraties PFAS worden vastgesteld.
Geen alternatieven
Een vijftal Europese landen wil dus graag van PFAS af, maar de definitie van die stoffen is volgens Chemours te ruim en bovendien zijn er geen alternatieven voor de stoffen. “De uitgebreide definitie van PFAS die in het voorstel wordt toegepast is volgens ons te ruim om een effectieve, op wetenschap gebaseerde beoordeling en regulering van bepaalde chemische verbindingen, zoals fluorpolymeren en F-gassen mogelijk te maken”, vertelt een woordvoerder van Chemours in het AD.
Veilig
Hoewel Chemours naar eigen zeggen uitkijkt naar de resultaten van de onderzoeken, omdat het bedrijf graag duidelijkheid wil over de precieze effecten van de stoffen op mens en milieu, benadrukt het bedrijf dat fluorpolymeren en F-gassen veilig kunnen worden geproduceerd en gedurende de hele levenscyclus veilig kunnen worden gehanteerd.
Uitschieter
Uit eerdere onderzoeken naar de aanwezigheid van PFOA in menselijk bloed werden bij 382 inwoners van Dordrecht verhoogde waardes gevonden. Waar een gemiddelde Nederlander 5 microgram PFOA per liter bloed laat zien, was dat in Dordrecht fors hoger, tot 147 microgram per liter. Bij medewerkers van Chemours waren de concentraties nog vele malen hoger: de hoogste uitschieter noteerde 11.000 microgram per liter.
De omliggende gemeentes zijn blij met het voorstel van de staatssecretaris, maar blijven in de tussentijd, onder andere via de rechter, eisen dat de uitstoot van Chemours naar nul gaat.