Te hoge PFAS-waardes bij omwonenden 3M Zwijndrecht (BE)

Bij omwonenden van chemiebedrijf 3M in het Belgische Zwijndrecht zijn bij een bevolkingsonderzoek te hoge PFAS-waardes aangetroffen. Van de omwonenden heeft zo’n 59% kans om ziek te worden door de blootstelling.

Afgelopen zomer ontstond er commotie toen er bij graafwerkzaamheden in de buurt van het 3M fabrieksterrein PFOS werd ontdekt. De Vlaamse overheid zette vervolgens een bloedonderzoek op onder 800 mensen die binnen een straal van 3 kilometer van 3M wonen.

De Vlaamse overheid is vrij duidelijk met zijn conclusie: de bron van de blootstelling ligt bij 3M. De Vlaamse overheid eist van 3M dat het bedrijf kan garanderen dat de volksgezondheid van de omwonenden niet verder in gevaar wordt gebracht en wil daarover voor het einde van de week een bevestiging van hebben. Als 3M die bevestiging niet kan geven, zal de fabriek tijdelijk gesloten moeten worden.

De omwonenden van 3M worden geadviseerd om geen putwater te drinken of hun groentes te besproeien met water die uit de grond wordt betrokken. Ook de eieren van eigen kippen kunnen beter niet worden gegeten.

Het probleem beperkt zich niet geheel tot België. In de provincie Zeeland kan PFAS via de Schelde ook daar terecht komen. Het onderzoek van de Belgen zegt niets over de blootstelling in verder gelegen gebieden zoals Zeeland, maar in Nederland wordt op dit moment onderzocht in hoeverre de Zeeuwen worden blootgesteld aan de stoffen van de 3M fabriek.