Vandaag werd duidelijk dat de gestelde klimaatdoelen waarschijnlijk niet gehaald gaan worden. Het PBL becijferde dat, als het meezit, we in 2030 51% minder CO2 uitstoten. Dat is een grotere reductie dan gepland, maar ‘de kans dat je twee keer zes achter elkaar gooit, is gewoon erg klein’, vertelde Pieter Boot van het PBL. Vooral de uitstoot van de industrie zou nog erg onzeker zijn.

Een grote verrassing daarna was echter de reactie van premier Rutte. Die gaf aan de mogelijkheden van een CO2 te willen onderzoeken. Hij sprak daarbij over een ‘verstandige CO2- heffing”. Daarbij moet worden voorkomen dat bedrijven naar het buitenland vertrekken.

Frits de Groot van VNO-NCW is lichtelijke geschrokken van de reactie van Rutte. “Hij verwerpt het voorstel om een zogenaamde bonusmalus regeling in te voeren voor de bedrijven. Op zich zal de doorrekening best kloppen, maar dan lijkt het me een veel elegantere oplossing om de bonusmalus regeling strakker te maken, zodat het wel het gewenste resultaat oplevert. Een generieke CO2-heffing lijkt me erg onhandig.”

Kort na de overhandiging van de PBL cijfers, publiceerde PwC een ander rapport. De Groot: “Zij hebben een scan gemaakt met de gevolgen van een generieke CO2-heffing voor de industrie. De conclusie: er is geen ruimte voor zo’n heffing. Jammer dat dit PwC rapport niet voor het PBL rapport is uitgekomen, want je begrijpt dat het PwC rapport lang niet de aandacht krijgt als het PBL rapport.”