Shell gaat naar het VK om ‘structuur te versimpelen’

Royal Dutch Shell heet binnenkort waarschijnlijk gewoon ‘Shell’, want het bedrijf vertrekt uit Nederland en gaat zich in het VK vestigen. Een ‘versimpeling van de structuur’ moet er voor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren.

Shell wordt – op papier- volledig Brits, tenminste, als de aandeelhouders daarmee instemmen. Op 10 december vindt de eerstvolgende vergadering met de aandeelhouders plaats. Hoewel het bedrijf ook in Nederland aanwezig zal blijven, moet het hoofdkantoor naar het VK verhuizen. Daarmee zal er ook een aantal banen richting het VK verdwijnen.

Duaal karakter

De versimpeling van de structuur heeft vooral te maken met het duale karakter van het bedrijf. Op dit moment is Shell zowel op de Britse als Nederlandse beurzen genoteerd. Door die dubbele aandelenstructuur opereert het bedrijf langzamer dan wenselijk.

Fiscaal vertrek

Het nieuws komt niet geheel als donderslag bij heldere hemel. Shell heeft al eerder gezinspeeld op een ‘fiscaal vertrek’. Dat de dividendbelasting uiteindelijk door grote druk op Rutte niet werd afgeschaft, zou een rol kunnen hebben gespeeld bij het aanstaande vertrek naar het VK. Unilever ging de olie- gas- en energiemaatschappij vorig jaar al voor.

Beslissing

Volgens een woordvoerder van Shell heeft het vertrek naar het VK niets te maken met het vonnis dat onlangs tegen Shell werd uitgesproken. Het bedrijf zegt alsnog te gaan doen wat de rechter het bedrijf heeft opgedragen. Ook heeft de aangekondigde verhuizing niets te maken met de beslissing van het ABP om niet meer in fossiele bedrijven te beleggen. En ook de suggestie van hedgefund Third Point om het bedrijf op te splitsen in een duurzame en fossiele tak heeft niks met de beslissing van doen gehad. Volgens de woordvoerder vergen dergelijke verhuizingen een enorm lange voorbereidingstijd en kunnen de recente ontwikkelingen daar geen invloed op hebben gehad.

Onaangenaam

Desondanks is demissionair minister Blok van EZ niet blij met de beslissing. De minister werd pas zondagavond geïnformeerd over de beslissing en zegt er ‘onaangenaam verrast’ over te zijn. Het ministerie zal op korte termijn met Shell in overleg gaan over de gevolgen voor werkgelegenheid, duurzaamheid en investeringsbeslissingen.