3M moet productie stilleggen vanwege blootstelling omwonenden

3M in het Belgische Zwijndrecht moet van de Vlaamse omgevingsdienst direct alle productieprocessen waarbij PFAS wordt uitgestoten, stilleggen. Eerder deze week werd bekend dat uit bloedonderzoek bij omwonenden hoge pfos-waardes werden aangetroffen.

Afgelopen week werd duidelijk dat van de 800 onderzochte omwonenden van de 3M fabriek in Zwijndrecht 90 procent te hoge pfos-waardes in hun bloed bleek te hebben. 3M kreeg van de Omgevingsdienst twee dagen de tijd om in een hoorzitting toe te lichten hoe het bedrijf de blootstelling zou willen aanpakken, maar kennelijk was de overtuigingskracht gister onvoldoende groot.

Stilgelegd

En dus worden alle productieprocessen waarbij PFAS worden uitgestoten, stilgelegd. Het gaat daarbij om een tijdelijke stillegging, totdat 3M meer zekerheden kan geven over de blootstelling van de omwonenden.

3 gram

3M komt voor het eerst ook met concrete gegevens met betrekking tot de uitstoot. Jaarlijks wordt er 3 gram PFAS uitgestoten, vertelt 3M topvrouw Rebecca Teeters in een interview met VRT NWS. Volgens Teeters hebben de gevonden waardes in het bloed van de omwonenden vooral te maken met historische vervuiling. De huidige productieprocessen zouden de bloedwaardes niet meer verhogen.

Tien maal hoger

Zeer opvallend is dat de topvrouw in hetzelfde interview vertelt dat 3M medewerkers tien maal hogere PFAS waardes in hun bloed hebben dan de omwonenden en dat er geen bewijs is dat zelfs die waardes negatieve effecten op de gezondheid hebben. Volgens de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir is dat ‘een waanzinnige redenering die de omwonenden zeker niet gerust kan stellen’.

3M is het niet eens met de beslissing. “We blijven samenwerken met de bevoegde overheden om alle vragen te beantwoorden”, laat het bedrijf in een persbericht weten.

Foto: Google Maps