NortH2 consortium van Shell, overheid en Gasunie op losse schroeven
Iets meer dan een maand geleden staken er kritische geluiden op over het NortH2 project. De machtsverhoudingen zouden hierin op scherp komen te staan. Nu blijkt het consortium tussen overheid, Gasunie, Shell en een aantal kleinere partijen op losse schroeven te staan.
Nota bene Gasunie, een van de grote spelers in het te vormen NortH2 consortium riep de politiek op om duidelijke randvoorwaarden te stellen aan de samenwerking tussen Shell, overheid en Gasunie. Als die randvoorwaarden zouden ontbreken (en dat deden ze) zou het risico bestaan dat miljarden euro’s publiek geld ten gunste van grote bedrijven zouden komen.
Rechtspersoon
En nu, anderhalve maand later, blijkt uit een brief van staatssecretaris Dilan Yeşilgöz, die vrijdag naar de kamer zal worden gestuurd, dat de vorming van het NortH2 consortium op losse schroeven staat. In dat consortium zou de overheid, Gasunie, Shell en een aantal andere partijen als één rechtspersoon functioneren. En dat zou betekenen dat de overheid zich economisch en juridisch met commerciële partijen zou verbinden.
Brief
Naar aanleiding van uitzending van Nieuwsuur begin november, wilde de Kamer een onderzoek instellen. Vooruitlopend op het onderzoek stelt Yeşilgöz in haar brief: “De onafhankelijkheid van Gasunie als toekomstig netbeheerder en het gelijke speelveld tussen partijen mag hierdoor echter niet ter discussie komen te staan. Daarom heb ik Gasunie, als partij die beschikt over veel waardevolle kennis over waterstof en het energiesysteem, gevraagd om te heroverwegen op welke wijze zij vanuit haar toekomstige rol als onafhankelijk netbeheerder waterstof kan samenwerken met initiatieven zoals NortH2 en SeaH2Land.”