Droneport Eemshaven geopend

In de Eemshaven is op 7 juli Droneport Eemshaven officieel geopend. Droneport Eemshaven is een initiatief van het Offshore Wind Innovation Centre (OWIC), Groningen Seaports en Ems Maritime Offshore. De droneport is gevestigd bij Heliport Eemshaven.

De Eemshaven vormt een van de belangrijkste offshore windhavens van Noordwest-Europa en dat is dan ook de reden dat er juist daar een droneport wordt gevestigd. De nieuwe droneport zal veelal worden gebruikt voor het opleiden van drone-piloten, tests en ontwikkelingen.

Drones worden steeds interessanter voor de industrie en energie-sector. Zo had droge-ontwikkelaar Percepto einde 2019 nog een primeur door een autonoom vliegende drone een inspectie te laten uitvoeren boven de Maasvlakte Olie Terminal.

En ook aan de verduurzaming van drones wordt (onder andere in Nederland) gewerkt. Zo ging Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland noord onlangs een samenwerking aan met het Koreaanse Doosan Mobility Innovations (DMI) om de waterstofdrones in maritieme applicaties te testen.

Het OWIC haalde recent een Europese subsidie van 1,3 miljoen euro binnen om de ontwikkelingen en bedrijvigheid rondom offshore wind te faciliteren. In het OWIC zijn negentien partijen verenigd, bestaande uit kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en Groningen Seaports. OWIC focust op dit moment vooral op offshore maintenance van windparken.